Voorwoord
Actualiteiten en ontwikkelingen op een praktische manier zonder teveel juridische taal
In dit magazine
Volgens de onlangs gepresenteerde Klimaatnota 2023 komt het klimaatdoel van 55% emissiereductie in 2030 voor het eerst in zicht. Belangrijke kanttekening daarbij is dat de uitvoering en de uitwerking van het klimaatbeleid voortvarend door moeten gaan.
Juist voor die uitvoering en uitwerking is doelmatige wetgeving essentieel. Op dat vlak zijn de afgelopen periode belangrijke stappen gezet. Zo is op Europees niveau het Fit for 55 pakket nagenoeg vastgesteld, met als één van de belangrijkste wetgevingspakketten een herziening en uitbreiding van het systeem van verhandelbare emissierechten. Dat zal onder meer ook in de gebouwde omgeving worden ingevoerd (EU ETS2). Op nationaal niveau is vermeldenswaardig dat de gewijzigde Mijnbouwwet met een nieuw kader voor geothermie op 1 juli in werking is getreden, dat de Energiewet bij de Tweede Kamer ligt en de Wet collectieve warmtevoorziening eind vorige maand voor advisering naar de Raad van State is gezonden.
Andere belangrijke juridische ontwikkelingen doen zich voor op het gebied van de netcongestie. Terwijl de berichten zich de afgelopen maanden opstapelen over het niet meer kunnen aansluiten van nieuwe energieprojecten, bedrijven en woningen, wordt hard gewerkt aan een breed pakket van oplossingen. Om de netcongestieproblematiek structureel op te lossen, is op verschillende plekken in het land een verzwaring van het net vereist. Aangezien dit een exercitie is die meerdere jaren in beslag gaat nemen, wordt op dit moment op volle kracht gezocht naar alternatieve manieren om de beschikbare elektriciteit op het net op een slimme manier te verdelen. Zo heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een vijftal ontwerpbesluiten gepubliceerd die de netbeheerder de nodige ‘tools’ biedt om de beschikbare capaciteit efficiënter te gebruiken. Deze ontwerpbesluiten worden in deze nieuwsbrief beschreven.
Rosalie Blaauw heeft over dit onderwerp een blog geschreven: "De netbeheerder moet flink aan de bak!".
Ook leest u in deze nieuwsbrief een artikel van Ron de Martines, Elise Noordhoek, Thijs ten Caten, Emile Euverman en Keesjan Meijering over de punten die ons zijn opgevallen in het voorstel voor de Wet collectieve warmte (Wcw) zoals die ter advisering naar de Raad van State is gestuurd.
Daarnaast komen in dit magazine de bij gebruikelijke thema’s aan de orde, als warmte, waterstof, elektriciteit, vastgoed, omgevingsrecht en belasting.
AKD Energy Team
Het Energy Team van AKD houdt zich dagelijks bezig met de energietransitie. Zo begeleiden we verschillende proeftuinprojecten op het gebied van warmte- en waterstof, adviseren we over geothermie en zijn we betrokken bij de ontwikkeling van zonneparken, windparken en de aanleg van elektriciteitsnetten en -aansluitingen. Ook houden we ons veel bezig met participatie in energieprojecten.
Onze kennis, in begrijpelijke taal
Wij vinden het belangrijk om onze kennis te delen en (ook) zo ons steentje aan de energietransitie bij te dragen. Daarom publiceren en presenteren we veel over dit onderwerp. Die publicaties en presentaties zijn echter vaak niet vrij toegankelijk. Daarom zijn we met dit Energy magazine gestart. Hierin delen wij actualiteiten en ontwikkelingen in de rechtspraak en regelgeving met u. Dit doen we op een praktische manier en zonder al te veel juridische taal. Dat is wat ons betreft namelijk niet altijd nodig om uit te leggen wat er speelt.
Wij wensen u weer veel leesplezier!
Namens het AKD Energy Team, Marjolein Dieperink